parketlak20201006144823.webp

Wat is parketlak?

Een mooie houten vloer gaat jaren mee. Een goede parketlak garandeert dat het hout mooi blijft en niet slijt. Het enige dat nog kan slijten is de lak. Daarom is een goede, slijtvaste parketlak belangrijk voor het behoud van je vloer.

Parketlak nodig?

Bestel het in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Hoe weet je of jouw vloer geschikt is voor parketlak? Als er weinig speling zit in je houten vloer (meestal het geval bij parket, of hardhouten vloeren) dan kun je een parketlak gebruiken. Omdat de lak sterk uithardt, is gebruik op werkende ondergronden niet aan te raden, dan zou je barsten krijgen. Wel is het zo dat een niet-werkende vloer er extra mee beschermd wordt tegen werken, simpelweg omdat er geen vocht meer in de vloer kan dringen.

Maar een slijtvaste beschermlaag is op meerdere oppervlakken handig. Parketlak wordt daarom ook wel gebruikt voor een tafelblad of meubelstuk dat extra bescherming nodig heeft. 

Parketlak is een transparante, heldere lak met een hoogglans (met behoud van stroefheid) of matte zijdeglans. Hij vergeelt niet en beïnvloedt de kleur van het hout niet. Hij legt echt een laagje over het hout, in tegenstelling tot geoliede of gewaxte vloeren. Het grote voordeel daarvan is dat de vloer ook beschermd is tegen vlekken van bijvoorbeeld water of licht bijtende substanties. Deze kunnen niet in het hout dringen door de laklaag. Dweilen is dan ook geen probleem.

Er wordt wel gezegd ‘als er één ding is waar je niet op moet bezuinigen is het parketlak’ en dat is waar. Een kwalitatief goede parketlak verlengt het plezier van je vloer met jaren. Dat kan het verschil betekenen tussen iedere 6, of iedere 12 jaar je vloer lakken.

Je kunt kiezen uit twee soorten parketlak: watergedragen- of alkydlak, wat een twee componenten lak is die bij gebruik gemengd wordt. Een parketlak op waterbasis is bedoeld voor particulier gebruik, terwijl een alkyd lak voor projectmatig gebruik wordt aangeraden. Dat wil echter niet zeggen dat je als consument niet kunt kiezen voor een twee componenten lak voor een super krachtige bescherming van je mooie vloer. 

Wanneer je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een parketlak met een mooi kleurtje erin (die zijn er ook) kun je beter een transparante laag projectlak aanbrengen over de gekleurde laag, om zichtbare slijtage te voorkomen. 

Het lijkt misschien een klus, maar de lak droogt meestal snel en is binnen 8 uur weer overschilderbaar. 

Deel dit artikel

Moet ik gebruik maken van parketlak?

Ontvang persoonlijk advies in onze winkel!

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

09:30
09:30
09:30
09:30
10:00
gesloten

17:00
17:00
17:00
17:00
16:00

Jouw Decokay